Nawilżają, oczyszczają, wygładzają, ujędrniają… Domowe, apetycznie pachnące kuracje z owoców i warzyw potrafią w kilkanaście minut dodać skórze promiennego blasku. Trzeba pamiętać jednak o kilku zasadach ich przygotowywania. Przede wszystkim zawsze wybieraj świeże owoce i warzywa, najlepiej uprawiane bez użycia nawozów sztucznych. Takie są w sklepach ze zdrową żywnością lub te z własnej działki. Przed użyciem myj je dokładnie i jeśli trzeba – obieraj, ale cieniutko. Bo właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin. Mleko, śmietana i jajka, jeśli zostaną użyte do maseczek, także powinny być jak najświeższe. Gdy już przygotujesz potrzebne składniki, wymieszaj je w porcelanowej lub szklanej miseczce za pomocą plastikowej łyżeczki. Unikaj naczyń czy sztućców z metalu, mogą one bowiem wchodzić w reakcje chemiczne z kwasami obecnymi w owocach i tym samym osłabić działanie preparatu. Pamiętaj, by zrobić tylko tyle kosmetyku, ile potrzebujesz na jeden zabieg. Nie opłaca się go przechowywać, bo – nawet trzymany w lodówce – szybko traci swoje upiększające właściwości. Maseczkę warto stosować dwa razy w tygodniu, najlepiej wieczorem, kiedy skóra dobrze wchłania wszystkie aktywne składniki. Zdecydowałaś się na naturalną pielęgnację? Poszukaj odpowiednich dla potrzeb swojej cery składników i bierz się do dzieła!

Jabłkowa
DO CERY TŁUSTEJ

Miąższ owocu zawiera kwas jabłkowy, który ma łagodne właściwości złuszczające i ściągające pory. Łagodząco z kolei działają witaminy z grupy B – też w nim obecne. Nasz przepis: Duże jabłko umyj i zetrzyj na tarce. Ubij na sztywną pianę białko jajka i delikatnie połącz z jabłkiem. Nałóż na twarz, a po 15 minutach zmyj chłodną, najlepiej źródlaną wodą.

Malinowa
DO CERY MIESZANEJ

Maliny są bogatym źródłem witamin C i E oraz wygładzających skórę kwasów owocowych. Zrobiona z nich maseczka ściąga tłuste partie skóry, nawilżając jednocześnie suche (np. na policzkach). Nasz przepis: 4 łyżki malin rozgnieć na miazgę. Dodaj łyżeczkę miodu i łyżeczkę słodkiej śmietanki. Wymieszaj, by maska miała jednolitą konsystencję. Nanieś preparat na skórę, a po kwadransie spłucz ciepłą wodą.

Morelowa
DO CERY SUCHEJ

Morele zawierają najwięcej witaminy A spośród wszystkich owoców. Dzięki temu skóra nabiera ładnego koloru, ale dodatek mleka i oliwy sprawi, że zostanie też nawilżona i natłuszczona. Maseczka, nakładana regularnie, wygładza zmarszczki. Nasz przepis: 2 morele umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Owoce przetrzyj przez sitko, wyciśnij zawartość kapsułki z witaminą A+E, dodaj łyżeczkę oliwy, łyżkę mleka i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Po wymieszaniu składników nanieś maseczkę na twarz i dekolt, a po kwadransie zmyj letnią wodą.

Marchewkowa
DO SZAREJ SKÓRY

Dzięki dużej zawartości beta-karotenu marchew delikatnie przyciemnia skórę, nadając jej zdrowy, złocisty odcień. Nasz przepis: Średnią marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do niej żółtko oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jeśli papka jest za rzadka, dosyp więcej mąki. Mieszankę nałóż na wygładzoną pilingiem skórę twarzy i trzymaj 5 minut przy jasnej cerze lub 10 minut przy śniadej. Spłucz i posmaruj twarz kremem nawilżającym.

Ogórkowa
DO SKÓRY Z PRZEBARWIENIAMI

Ogórek i cytryna wspaniale tonizują skórę oraz rozjaśniają przebarwienia. Maseczka z ich dodatkiem nawilża też skórę. Nasz przepis: Średni ogórek umyj, odkrój 2 cienkie plasterki, a resztę zetrzyj na tarce. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny, łyżkę tłustego twarogu – przy cerze suchej, lub jogurtu naturalnego – przy cerze normalnej, przetłuszczającej się lub mieszanej. Maseczkę rozprowadź na skórze twarzy, szyi i dekoltu. Na zamknięte powieki połóż plasterki ogórka. Mniej więcej po 20 minutach zdejmij je z oczu, zmyj maseczkę i wklep w twarz krem z filtrem, który chroni przed szkodliwym działaniem słońca i zapobiega powstawaniu nowych przebarwień.

Pomidorowa
DO SKÓRY TRADZIKOWEJ

Dzięki zawartości potasu (pomidory) oraz cynku (płatki owsiane) maseczka łagodzi zmiany trądzikowe i matuje cerę. Nasz przepis: Łyżkę płatków owsianych zalej łyżką gorącej wody i odstaw na 10 minut. Dojrzały pomidor sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, miąższ rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Wymieszaj go z płatkami owsianymi. Mieszankę nałóż na skórę twarzy. Po 20–30 minutach maseczkę zmyj chłodną wodą.