Kurację rozpoczyna się od wykonania testu (z próbki krwi) na nietolerancję pokarmową. Wynik umożliwia określenie indywidualnego fenotypu pacjenta (jest to kod, wg którego lekarz ustala działanie poszczególnych składników pokarmowych na organizm i ewentualne reakcje alergiczne). Następnie do akcji wkracza dietetyk, który na podstawie kodu ustala szczegółowy jadłospis, opracowując przepisy na potrawy, i informuje, w jaki sposób je przygotowywać. Można też zamówić gotowe dania przyrządzone specjalnie dla konkretnego pacjenta. Dieta fenotypowa bazuje nie tyle na zwalczaniu tłuszczu, ile na regulacji metabolizmu. Dzięki temu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane, nie tworzą się złogi, tłuszcz nie jest magazynowany. Podnosi się też odporność organizmu, znika większość reakcji alergicznych. Zrzucenie zbędnych kilogramów to bardzo pożądany efekt uboczny równowagi, do której wraca nasze ciało.