Możesz godzinami trzymać maseczki na twarzy lub codziennie odwiedzać gabinet odnowy biologicznej, a nie uzyskasz tak spektakularnych efektów, jakie daje przestrzeganie odpowiedniej diety. Bo to, co decyduje o naszym promiennym wyglądzie, witalności, dobrym samopoczuciu, a nawet zdrowiu jest niewidoczne. Odmładzanie strukturalne, które wymyślił doktor Marek Bardadyn, działa od wewnątrz i dlatego jego efekty utrzymują się dłużej niż kolagenowe płatki pod oczami. W czym tkwi sekret strukturalnej diety i jak (łatwo!) ja stosować, tłumaczy sam autor.

Dla wielu osób dobra dieta to taka, na której szybko się chudnie. Ile można zgubić, stosując dietę strukturalną?

Marek Bardadyn: Pół kilograma dziennie. Ale na początku, gdy tworzyłem te dietę, miała przede wszystkim odmładzać. Stad zresztą wziął się tytuł mojej pierwszej książki, wydanej już 10 lat temu – „Kody młodości”. Szybki ubytek wagi, wzmocnienie odporności i znaczna poprawa wyników badań okazały się niejako efektem ubocznym stosowania zdrowej, dobrze zbilansowanej diety.

Są jakieś przeciwwskazania do stosowania Pańskiej diety? Cukrzyca, osteoporoza?

Marek Bardadyn: Nie ma. Dieta strukturalna sprawdza się w odchudzaniu, ale i w profilaktyce, i w leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu, zwyrodnienia stawów, osteoporoza, problemy dermatologiczne, alergia. Oczywiście, jeśli ktoś jest uczulony na któryś z zalecanych przeze mnie produktów, powinien go unikać. Pozytywne efekty działania diety można odczuć już po trzech dniach. Po kilku tygodniach wyraźnie widać poprawę w wynikach badan. Miałem pacjentkę, u której lekarze nie mogli obniżyć poziomu złego cholesterolu. Nawet lekami! Po pięciu tygodniach stosowania przez nią diety strukturalnej cholesterol zmniejszył się o połowę, a wyniki były w granicach normy.

Na czym właściwie polega dieta strukturalna?

Marek Bardadyn: Gdy pracowałem w zakładzie patomorfologii, miałem okazje zobaczyć, co dzieje się w naszych tkankach i komórkach pod wpływem różnych schorzeń. Zastanawiałem się, jak ten proces zatrzymać lub spowolnić, i z czasem zacząłem tworzyć listę produktów, które spełniały dwa warunki: zawierały maksimum substancji odżywczych (witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy) i minimum kalorii. W dużej mierze to produkty nieprzetworzone, warzywa i owoce. Składniki mojej diety wpływają na jakość tkanki łącznej która odżywia i regeneruje pozostałe tkanki organizmu. Jeśli np. z powodu urazu lub choroby dochodzi do zniszczenia tkanek, to właśnie komórki tkanki łącznej służą do ich odbudowy.

Ale trudno wytrwać na samym zdrowym jedzeniu!

Marek Bardadyn: Wystarczy, jeśli przynajmniej 60–70 proc. naszego menu będą stanowić zalecane produkty strukturalne. Już wtedy organizm otrzyma odpowiednią dawkę substancji hamujących procesy starzenia się i stopniowo wróci do optymalnej wagi.

Nie ma zagrożenia, ze ktoś schudnie za bardzo lub wpadnie w anoreksje?

Marek Bardadyn: Nawet przy maksymalnych dawkach naturalnych witamin i składników odżywczych nie ma takiego zagrożenia. Kiedy organizm dochodzi do swojej optymalnej wagi, po prostu przestaje chudnąć.

Co w takim razie powinniśmy jeść, a czego nie?

Marek Bardadyn: Na mojej czarnej liście są produkty, które nie mają wartości odżywczych, np. dania typu fast food, słodkie gazowane napoje. I… zbyt lekkostrawne posiłki, które rozleniwiają układ trawienny. Warto jeść warzywa. Najwartościowsze są brokuły, czosnek, rzeżucha, kapusta, marchew, papryka, buraki i sałata. Jeśli chodzi o owoce, polecam: awokado, czarne jagody, banany, wiśnie, grejpfruty i żurawinę. Niezastąpione są też produkty zbożowe, czyli kasza gryczana, płatki owsiane, kiełki pszenicy i zarodki pszenne. Codziennie warto sięgać po orzechy (włoskie, brazylijskie czy nerkowca), pestki dyni lub słonecznika, sezam i siemię lniane. Źródłem cennego białka powinny być jaja, soja i inne warzywa strączkowe, ryby (zwłaszcza łosoś, tuńczyk, śledź), wątróbka cielęca i drobiowa oraz mięso z kurczaka. Dla ułatwienia wszystkie produkty na mojej liście (a jest ich ponad 100) oznaczyłem gwiazdkami. Jeśli cos ma ich pięć, to jest najwartościowsze dla organizmu. Do picia polecam wodę (nisko i średniozmineralizowana, niegazowana), zieloną i czerwoną herbatę, gorzką czekoladę, kakao, napar ze skrzypu.

Martwię się, ponieważ nie wymienił Pan kawy.

Marek Bardadyn: Nie zrobiłem tego, ponieważ kawa postarza. Często z jej powodu wytwarza się chroniczny nieżyt błony śluzowej żołądka. Zwykle nie jest on na tyle dokuczliwy, by pojawił się ból czy inne dolegliwości, jednak taki stan pogarsza jakość trawienia i przyswajania wielu istotnych składników odżywczych. Między innymi mogą rozwinąć się zaburzenia wchłaniania witaminy B12 i żelaza. Jeśli ktoś nie potrafi sobie odmówić filiżanki kawy, to niech nie pije jej na czczo.

A co do chleba, lepsze jest masło czy margaryna?

Marek Bardadyn: Do kanapek (z pełnoziarnistego chleba!) polecam jednak masło, bo jest lepszym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D i E. Z tłuszczów dobry jest też olej rzepakowy i oliwa z oliwek.

Rozumiem, że nie jest Pan zwolennikiem monodiety.

Marek Bardadyn: Absolutnie odradzam stosowanie kuracji odchudzających, oczyszczających, wzmacniających etc. opartych na jednym produkcie! Organizm codziennie potrzebuje kompletnego zestawu witamin i minerałów, a żaden produkt nie zawiera ich wszystkich. Nie jestem też zwolennikiem głodówek, które tylko spowalniają tempo metabolizmu i sprawiają, że organizm zaczyna odkładać energię (w postaci niechcianego tłuszczyku) z każdego posiłku. Dieta strukturalna jest skonstruowana tak, że każdy (niezależnie od wybranego programu: 2000, 1200, 1000 czy 800 kcal dziennie) otrzymuje porcję wszystkich dobroczynnych składników w najbardziej przyswajalnej formie. Zaletą mojej diety jest jej różnorodność.

I nie czuje się głodu?

Marek Bardadyn: Nie, bo wtedy organizm nie wysyła odpowiedniego sygnału do ośrodka głodu i sytości w mózgu, ma wszystko, czego mu trzeba. Takiego efektu nie ma, gdy ktoś zje np. kawałek słodkiego tortu… i dlatego często sięga po kolejny. A potem z pełnym brzuchem nadal czuje, że coś by chętnie zjadł. W diecie strukturalnej je się pięć posiłków dziennie, przy czym jeden (lub więcej) warto zastąpić koktajlem przyrządzonym według specjalnej receptury. Moje eliksiry mają różne działanie. Jest oczyszczający z toksyn, odmładzający skórę, wzmacniający wzrok. Im więcej posiłków zastąpi się koktajlami, tym szybszy będzie spadek wagi. Każdy ma ok. 150–200 kcal, ale nie czuje się głodu, bo energia uwalnia się stopniowo – to efekt odpowiedniego połączenia składników.

Ale czy dobry obiad naprawdę może poprawić cerę i odjąć kilka lat? Nie lepsze są dobry krem i suplementy?

Marek Bardadyn: Mój odmładzający program składa się nie tylko z diety, ale i z ćwiczeń, które poprawiają wygląd. Mięśnie mimiczne to obok mięśni brzucha najbardziej rozleniwione pokłady naszej muskulatury. Jedno z ćwiczeń polega na zaciskaniu oczu, ust i nozdrzy na około 10 sekund. Po tym czasie trzeba jak najszerzej otworzyć oczy, usta i nos… w tej kolejności. Taka systematyczna gimnastyka daje nie gorsze efekty niż operacja plastyczna! A co do suplementów, zabiegów kosmetycznych – one działają krótko. O długotrwałym wyglądzie i napięciu skóry decydują tkanki położone głębiej, odżywiane przez krew. Jedząc np. kaszę gryczaną czy brązowy ryz, dostarczamy sobie składników, które wzmacniają naczynia krwionośne i stymulują syntezę kolagenu. Biały ryż czy frytki takich odmładzających właściwości nie maja.

Ale są łatwo dostępne.

Marek Bardadyn: Przygotowanie koktajli i dan, które polecam w książkach, nie jest czasochłonne. Te moją dietę można stosować tylko w weekendy – tez jest skuteczna.

Przykładowe produkty diety oczyszczająco-odchudzającej DR. BARDADYNA

Poniedziałek

Śniadanie (7.00–8.00) ● koktajl pomarańczowy uzupełniający witaminy i składniki mineralne; pełnoziarniste pieczywo z mozzarellą i papryką

Drugie śniadanie (10.00–11.00) ● mieszanka orzechów

Obiad (13.00–14.00) ● grillowany kurczak z kaszą gryczaną i surówką z marchwi i jabłka

Podwieczorek (16.00–17.00) ● dietetyczne ciasto czekoladowe lub jeden banan

Kolacja (19.00–20.00) ● koktajl grejpfrutowy (odchudzający, stymulujący przemianę materii, przyspieszający oczyszczanie)

Wtorek

Śniadanie (7.00–8.00) ● koktajl złoty (intensywnie odmładzający), pieczywo chrupkie z pastą z białego sera i pestek dyni

Drugie śniadanie (10.00–11.00) ● czekolada gorzka

Obiad (13.00–14.00) ● kotlet z fasoli, purée z czerwonej soczewicy i marchewki, z surówką z selera

Podwieczorek (16.00–17.00) ● pomarańcza z rodzynkami

Kolacja (19.00–20.00) ● sałatka z awokado oraz mozzarellą z pieczywem pełnoziarnistym

Środa

Śniadanie (7.00–8.00) ● koktajl landrynkowy (wzmacniający), pieczywo pełnoziarniste z kawałkiem pasztetu sojowego i z pomidorem

Drugie śniadanie (10.00–11.00) ● mieszanka pestek dyni i nasion słonecznika

Obiad (13.00–14.00) ● szaszłyki z kurczaka i pieczarek z ryżem brązowym i gotowaną fasolką

Podwieczorek (16.00–17.00) ● dietetyczne ciasto z orzechami lub jedna gruszka

Kolacja (19.00–20.00) ● koktajl złoty (intensywnie odmładzający)

Czwartek

Śniadanie (7.00–8.00) ● koktajl grejpfrutowy (odchudzający, stymulujący przemianę materii i oczyszczanie organizmu), pieczywo chrupkie z pastą z awokado i kawałkiem sera feta

Drugie śniadanie (10.00–11.00) ● mieszanka orzechów

Obiad (13.00–14.00) ● kotlet sojowy z kasza jaglana i surówka z kwaszonej kapusty

Podwieczorek (16.00–17.00) ● sałatka z bananów i kiwi

Kolacja (19.00–20.00) sałatka z dzikiego ryżu z pieczywem pełnoziarnistym

Piątek 

Śniadanie (7.00–8.00) ● koktajl złoty (intensywnie odmładzający), pieczywo chrupkie z pasta z czerwonej soczewicy

Drugie śniadanie (10.00–11.00) ● mieszanka pestek dyni i nasion słonecznika

Obiad (13.00–14.00) dorsz w jarzynach z brązowym ryżem

Podwieczorek (16.00–17.00) ● dietetyczne ciasto marchewkowe lub jeden grejpfrut

Kolacja (19.00–20.00) koktajl wiśniowy (poprawiający cerę, przeciwzmarszczkowy)

Sobota

Śniadanie (7.00–8.00) ● koktajl fioletowy (na wzrok i krążenie), pieczywo chrupkie z serkiem i kiełkami

Drugie śniadanie (10.00–11.00) ● gorzka czekolada

Obiad (13.00–14.00) ● pełnoziarniste spaghetti z pieczarkami, sałata z marchewka i sosem winegret

Podwieczorek(16.00–17.00) ● kiść winogron

Kolacja (19.00–20.00) ● sałatka z kurczaka i grejpfruta z pieczywem pełnoziarnistym

Niedziela

Śniadanie (7.00–8.00) ● koktajl landrynkowy (wzmacniający), pieczywo chrupkie z pastą z awokado oraz jajka

Drugie śniadanie  (10.00–11.00) ● mieszanka orzechów

Obiad (13.00–14.00) stek z kolorowym pieprzem, frytki dietetyczne, gotowane buraczki lub brokuły

Podwieczorek (16.00–17.00) ● deser malinowy

Kolacja (19.00–20.00) ● warzywa duszone z kawałkiem pieczywa pełnoziarnistego

PRZEPISY NA KOKTAJLE

Pomarańczowy – zmiksuj: 250 ml świeżego soku z pomarańczy, 1 figę, 1 (namoczoną) suszona morele, po łyżeczce: siemienia lnianego, zarodków pszennych, drożdży piwnych 

Grejpfrutowy – 250 ml świeżego soku z grejpfruta, plaster świeżego ananasa, 20 g suszonej żurawiny, po 5 g pestek słonecznika, otrąb owsianych i otrąb pszennych 

Złoty – 250 ml mleka sojowego lub ryzowego, 3 morele suszone, figa, 15 g otrąb owsianych i 5 g siemienia lnianego

Wiśniowy – 200 ml mleka sojowego, 100 g wiśni, po 2 łyżeczki zarodków pszennych i melasy, pół łyżeczki skrzypu

Fioletowy – 200 ml mleka sojowego, 100 g jagód, 1 morela, pół łyżeczki syropu klonowego, po łyżeczce sezamu i orzechów włoskich 

Landrynkowy – 200 ml mleka sojowego lub ryżowego, 100 g truskawek (np. mrożonych), po 5 g suszonej żurawiny, płatków migdałowych, cukru trzcinowego i otrąb pszennych