Zrobiła karierę, bo nie jest rygorystyczna - da się z nią żyć, a nawet polubić. Odchudza szybko, ale zdrowo. Uczy też, jak jeść i komponować posiłki, by uniknąć napadów wilczego głodu i zachować szczupłą sylwetkę, czyli uniknąć efektu jo-jo. Produkty żywnościowe w diecie Plaż Południowych (South Beach) zostały podzielone na dwie grupy: wskazane i niedozwolone. Za nadwagę odpowiadają tzw. złe węglowodany znajdujące się głównie w białej mące i cukrze. Mają one wysoki   indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że szybko podnoszą poziom cukru we krwi. To pobudza organizm do gwałtownej produkcji insuliny, która musi się z nim uporać. Gdy insulina spełni swoje zadanie, poziom cukru spada, a my znów czujemy głód i sięgamy po następną porcję jedzenia.

Podstawą diety South Beach są produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli tzw. dobre węglowodany (należy do nich większość warzyw, niektóre owoce, jajka, sery). Nie podnoszą one gwałtownie poziomu cukru we krwi, a zatem nie wywołują trudnych do opanowania napadów głodu i nie skłaniają do objadania się. W odróżnieniu od wielu innych dieta South Beach dopuszcza spożywanie tłuszczów, ale tylko tych zawartych w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, orzechach, chudym mięsie czy rybach. Trzeba natomiast zrezygnować z masła, smalcu, tłustych mięs i wędlin. Dieta składa się z trzech etapów - spadek wagi zobaczysz już po 2 tygodniach jej stosowania, czyli po pierwszym etapie.

Wartości IG najczęściej jadanych produktów podajemy na końcu artykułu.

Etap pierwszy - jesz inaczej i tracisz kilogramy

Trwa 2 tygodnie. Jest najtrudniejszy, bo organizm musi się przyzwyczaić do nowego (często znacznie różniącego się od obecnego) sposobu odżywiania. Zdarza się, że chęć na ulubione produkty jest trudna do pokonania. Na talerzu powinno się teraz znaleźć dużo białka, ale mało węglowodanów. Zjadasz trzy główne posiłki i dwie przekąski. Komponujesz je sama - nie liczysz kalorii ani nie ważysz produktów.

Wskazane: chude mięsa i białe sery, ryby, jaja, orzechy, grzyby, serek tofu, warzywa o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 60).
Niedozwolone: pieczywo, ryż, ziemniaki, makaron, tłuste sery, masło, tłuste mleko, jogurt, ciasta i słodycze, alkohol, owoce i soki owocowe.

14 dni bez cukru i mąki normuje produkcję insuliny. Dzięki temu maleje ochota na słodycze. Po 2 tygodniach powinnaś ważyć kilka kilogramów mniej i mieć płaski brzuch.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie: sok pomidorowy, omlet z pieczarkami, chudy ser, herbata ziołowa lub kawa z odtłuszczonym mlekiem
Przekąska (godz. 10-11): chudy biały ser
Obiad: sałatka z szynki, chudego sera, orzechów, doprawiona sosem z oliwy z oliwek i octu winnego
Przekąska (ok. godz. 16): pomidory z mozzarellą.
Kolacja: pierś kurczaka z grilla, gotowane na parze brokuły, seler i świeże pomidory, sałata
Deser: 100 g chudego twarożku wymieszanego z łyżką kakao, esencją waniliową, łyżeczką kawy rozpuszczalnej i odrobiną słodziku

Etap drugi - wzbogacasz menu, a waga nadal spada

Sama ustalasz, jak długo potrwa - najlepiej do uzyskania wymarzonej wagi. Kilogramy będziesz teraz tracić nieco wolniej, powinnaś jednak swój codzienny jadłospis wzbogacić o nowe produkty.

Wskazane: razowe pieczywo, niełuskane kasze, brązowy ryż, niektóre owoce, gorzka czekolada.
Niedozwolone nadal są: ziemniaki, pszenny chleb, buraki, marchewka, kukurydza, lody, dżemy, z owoców: arbuz, banany, brzoskwinie, ananas.

Cały czas obserwuj swoją wagę. Jeśli dłuższy czas stoi w miejscu, zredukuj owoce do jednej sztuki dziennie, a chleb zastąp owsianką (1/2 filiżanki płatków owsianych gotuj w filiżance wody lub chudego mleka mniej więcej przez 4 minuty).

Przykładowy jadłospis

Śniadanie: jogurt z truskawkami lub jagodami oraz otrębami, herbata ziołowa lub kawa z odtłuszczonym mlekiem
Przekąska (godz. 10-11): jajko na twardo lub chudy serek polany łyżeczką miodu
Obiad: pieczony pstrąg, mieszanka warzyw (np. brokuły, papryka, zielony groszek) polana 2 łyżkami sosu sojowego, pół główki dużej sałaty, przyprawionej oliwą i octem winnym
Przekąska (ok. godz. 16): gruszka, kawałek chudego sera
Deser: 4 truskawki polane łyżeczką rozpuszczonej, gorzkiej czekolady
Kolacja: filet z indyka, kasza kuskus, sałata z pomidorami

Etap trzeci - trzymasz wagę, ale uważasz na to, co jesz

Tak naprawdę ten etap nie jest żadną dietą. Znowu możesz jeść prawie wszystko. Ważysz już przecież tyle, ile chciałaś. Teraz najważniejsze, żebyś odżywiała się według zasad, których nauczyłaś się w pierwszym i drugim etapie. Dania główne mogą być bogatsze, nie trzeba również rezygnować z deseru - ważne jest tylko, abyś posiłki komponowała z produktów o IG poniżej 60.

Od czasu do czasu możesz nawet sięgać po złe węglowodany, ale powinnaś nauczyć  się je neutralizować. Jeśli masz ochotę np. na bagietkę czy marchewkę, jedz ją z dodatkiem sera lub oliwy z oliwek - to spowolni przetwarzanie cukrów. Jeśli jednak zbyt często będziesz ulegała pokusie i zauważysz, że waga niebezpiecznie idzie w górę - wróć na tydzień do pierwszego etapu, a po odzyskaniu dawnej wagi łagodnie przejdź do trzeciego.

Dla regularnej pracy trzustki (wydzielającej insulinę) trzy posiłki dziennie wystarczają. Aby jednak nie ryzykować, że między posiłkami poczujesz nieznośne ssanie w żołądku, miej zawsze pod ręką coś na przekąskę, np. kilka orzeszków.

Pomysł kardiologa z Florydy

Twórcą diety South Beach jest amerykański kardiolog dr Arthur Agatston. Spotykając na co dzień pacjentów chorych na serce, dla których dodatkowym poważnym zagrożeniem była nadwaga, szukał dla nich skutecznej, ale i zdrowej diety. Niestety, nie znalazł. Mizerne rezultaty przynosiła nawet ta zalecana przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Postanowił więc ułożyć własną. I udało się - stworzył dietę nie tylko przyjazną dla serca, ale i dla kondycji całego organizmu, nie tyko szybko dającą widoczne (mobilizujące) rezultaty, ale pozwalającą trwale zmienić sposób odżywiania się.

Indeks glikemiczny (IG) pomaga ułożyć dietę

Produkty poniżej 60 IG - wskazane

bakłażan 10
banan 59
baton Snickers 57
brokuły 10
brukselka 18
brzoskwinie 50
chleb z otrębami 50
cukinia 10
cykoria 10
czereśnie 22
czekolada biała 44
czekolada gorz. 22
fasolka szp. 30
fasola Jaś 30
grejfrut 25
groch 32
groszek zielony 40
gruszka 35
grzyby 10
jabłko 30
jogurt 0 proc. 30
jogurt owocowy 47
kalafior 10
kapusta 15
kasza perłowa 36
makaron razowy 55
mleko 3 proc. 27
mleko czekol. 34
mleko sojowe 43
mleko chude 46
morele suszone 43
morele świeże 5
M&M orzechowe 46
ogórek 20
orzeszki ziemne 15
papryka 10
płatki owsiane 40
pomarańcza 35
pomidor 10
pumpernikiel 40
ryż dziki 50
ryż brązowy 50
sałata 10
soja gotowana  23
sok grejfrutowy  40
sok jabłkowy  41
seler 10
śliwki 22
wiśnie 22
ziemniaki młode  57

Produkty powyżej 60 IG - niedozwolone

arbuz 103
bagietka  70
baton Mars 70
burak gotowany 65
chipsy ziemn.  90
chleb pszenny 70
chleb tostowy  95
dżemy 70
frytki  95
kajzerka 70
kiwi 83
kopytka 70
kukurydza  78
lody 87
makaron 65
marchew got. 80
miód  83
mleko słodzone 61
pączek 108
popcorn 72
porcja pizzy  86
ryż biały  64
ziemniaki got.  95
żelki 104