• 8 plasterków wędzonego boczku
  • po strąku zielonej i czerwonej papryki
  • listki świeżej szałwii, cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki bulionu (z kostki)
  • 800 g ziemniaków
  • łyżka masła
  • 4 łyżki mleka
  • 6 łyżek oleju, pieprz, sól

Paprykę umyć, usunść gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Mięso opłukać, zbić. Oprószyć pieprzem i solą. Każdy plaster posmarować cienko koncentratem pomidorowym. Na wierzch nałożyć po plasterku boczku, paseczki papryki i po kilka listków szałwii. Zrolować. Spiąć wykałaczką. Podsmażyć ze wszystkich stron na połowie rozgrzanego oleju. Wyjać.
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Do tłuszczu, w którym smażyło się mięso, wlać pozostały olej. Rozgrzać go. Podsmażyć na nim cebulę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego. Włożyć roladki. Wlać bulion. Dusić ok. 25 minut.
Ziemniaki obrać, opłukać, posolić i ugotować. Przepuścić przez praskę. Wymieszać z masłem i mlekiem. Podawać razem z roladkami, posypane pozostałymi listkami szałwii.