Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
    Lukier:
  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru
    Masa:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • kostka masła
  • kieliszek spirytusu
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    Dekoracja:
  • 200 g wiórków kokosowych lub siekanych orzechów włoskich

Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, ciasto zagnieść rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować na placek o grubości 2–3 mm. Wykrawać z niego okrągłe ciasteczka.
Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec ok. 15 minut w 180°C. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.
Jajka z cukrem ubić na parze. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać partiami krem jajeczny, a na końcu spirytus i kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.
Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz. Boki posmarować kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach.

Przepis według pomysłu Ewy Wachowicz