Dla 4 osób
- 4 bułki ciabatty
- ogórek
- cebula
- pomidor
- strąk żółtej papryki
- kilka czarnych oliwek
- 2 jajka na twardo
- kilka listków bazylii
- 2 filety śledzia lub 150 g tuńczyka w naturalnym sosie
- olej
- musztarda
- sól, cukier
Ogórek i cebulę obrać, pokroić w plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w paseczki. Jajka pokroić w cząstki. Pomidor umyć, pokroić w ósemki. śledzia pokroić w kostkę (tuńczyka rozdrobnić). 1-2 łyżki oleju doprawić solą, musztardą i cukrem. Warzywa połączyć z rybą i oliwkami. Polać sosem i wymieszać. Bułkę przekroić. Lekko wydrążyć. Napełnić sałatką. Każdą porcję udekorować ćwiartkami jajka i listkami bazylii.