1. Masło utrzyj z cukrem i melasą.
Dodaj mąkę wymieszaną z przyprawami do piernika, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Wyrób sprężyste ciasto. Wytnij z niego elementy domku (szablony
znajdziesz np. w internecie). Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz ok. 10 min w 190°C. Wystudź. Ubij 1 białko. Dolej połowę soku z cytryny i cały czas mieszając, dodawaj stopniowo 1/2 kg cukru pudru. Lukier przełóż do szprycy i posmaruj nim dolne brzegi ścian chatki.






2. Podłogę chatki połóż na twardej powierzchni i zacznij do niej doklejać ściany.
Najpierw tylną, potem boczne, a na końcu przednią. Między ścianami i podłogą staraj się zachować kąt prosty; aby utrzymać pion ścian, podeprzyj je pudełkiem. Jako ostatnie przyklej części spadzistego dachu. Z pozostałych składników przygotuj drugą porcję lukru. Podziel go na dwie części. Do jednej dołóż trochę barwnika spożywczego. Kolorowym lukrem narysuj okna oraz dekorację u szczytu chatki.




3. Za pomocą białego lukru zaznacz na dachu kontury dachówek lub ułóż je z płaskich cukierków – każdy przyklej do podstawy lukrem. Dorób również śnieg wokół okien i drzwi oraz ten zwisający z dachu. Do szczytu domku przyklej cukierki i inne dekoracje. Domek możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi (będą imitowały śniegowy puch). Odstaw chatkę w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), aby wszystkie elementy dobrze wyschły i scaliły się ze sobą.