Dieta na zaparcia

Przy problemach z zaparciami trzeba zwiększyć ilość błonnika w jadłospisie. Błonnik wchłania wodę, więc powoduje pęcznienie resztek pokarmowych na końcowym etapie jelita grubego. A to przyspiesza naturalny odruch.

● Dzienna dawka błonnika w diecie to 20 do 40 g. Tyle jest np. w miseczce musli, dwóch kromkach razowego pieczywa, dwóch owocach, porcji kaszy gryczanej z surówką warzywną.
● Zwiększanie porcji błonnika powinno odbywać się stopniowo W przeciwnym razie mogą pojawiać się bolesne wzdęcia, „bulgotanie” w brzuchu, a nawet podrażnienie jelit.
● Produkty wskazane przy skłonnościach do zaparć to przede wszystkim gotowane warzywa, świeże i suszone owoce, chleb z pełnego przemiału czy otręby. Aby błonnik został jak najlepiej wykorzystany przez organizm, trzeba pić dużo wody, najlepiej niegazowanej, nawet do dwóch litrów dziennie.