Zamiast nudnych potraw, które jemy na Wielkanoc co roku, proponujemy kilka naprawdę prostych przepisów na sałatki. Ale nie takie zwyczajne sałatki. Jeśli lubisz oryginalne smaki i uważasz, że je się także oczami, koniecznie sprawdź, co wybrałyśmy!

Wielkanocne sałatki: przepisy

Wielkanocne sałatki zdecydowanie powinny królować na świątecznym stole, przy którym siadamy z całą rodziną. Zamiast tradycyjnych majonezowych miksów, proponujemy przyjrzeć się lekkim potrawom, bazującym na sezonowych owocach i warzywach. Sałatka wielkanocna z truskawkami, a może z pieczoną marchewką lub burakiem i kozim serem? Sprawdźcie, szybkie i zdrowe przepisy na sałatki!

Wielkanocne sałatki: sałatka brokułowa z boczkiem, rodzynkami i sosem jogurtowym

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 300 g boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 20 g rodzynek
  • 30 g pokruszonych migdałów
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

Boczek usmaż na patelni do całkowitego wytopienia tłuszczy. Brokuł ugotuj, a następnie podziel na małe różyczki. Oba składniki umieść w misce i wymieszaj. Dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, drobno pokrojoną cebulkę oraz migdały. Zrób sos - jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatkę polej sosem i wymieszaj, możesz opcjonalnie posypać ją również startym serem cheddar. 

Sałatka brokułowa z boczkiem, rodzynkami i sosem jogurtowym - propozycja podania / iStock

Zobacz także:

Wielkanocne sałatki: sałatka z pieczoną marchewką, awokado i grejpfrutowym sosem

Składniki:

  • 1 grejpfrut 
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 kg marchwi pokrojonej w plasterki
  • 2 średnie awokado pokrojone w słupki
  • ¼ szklanki startych prażonych migdałów
  • 1 opakowanie liści szpinaku
  • 1/3 szklanki posiekanej pietruszki
  • świeża kolendra

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. W miseczce wymieszaj oliwę, 3-4 łyżki soku grejpfruta i pół pęczka posiekanej kolendry. Na blasze do pieczenia ułóż marchewkę i polej ją sosem. Piecz przez ok. 20 minut, kilka razy obracając. Delikatnie posól. W misce wymieszaj liście szpinaku, migdały, kawałki grejpfruta i pietruszkę, dodaj awokado, marchewkę, polej resztą sosu. 

Sałatka z pieczoną marchewką, awokado i grejpfrutowym sosem - propozycja podania / iStock

Wielkanocne sałatki: sałatka warstwowa z makaronem i kurczakiem

Składniki:

  • 100 g makaronu
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 3 duże ugotowane jajka
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 50 g startego sera
  • kilka suszonych pomidorów
  • ¼ łyżeczki soli

Sos:

  • 6 łyżek majonezu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • cała cebula dymka  
  • 2 łyżeczki musztardy

Wykonanie:

Ugotuj makaron. W misce ułóż sałatę, na niej makaron i posiekane jajka. Posól. Dołóż kolejne warstwy - najpierw podsmażony kurczak, a następnie groszek i znów makaron. Na górę wyłóż kawałki suszonych pomidorów. Zrób sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Polej sałatkę sosem, posyp startym serem i podawaj.

Sałatka warstwowa z makaronem i kurczakiem - popozycja podania / iStock

Wielkanocne sałatki: sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Składniki:

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 10 dużych truskawek
  • 1 awokado
  • Garść migdałów
  • Garść nerkowców

Sos:

  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj szpinak z pokrojonymi na kawałki truskawkami i awokado. Upraż na suchej patelni grubo pokrojone migdały i nerkowce, a następnie posyp nimi sałatkę. Przygotuj sos z podanych składników, polej nim sałatę i podawaj.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - propozycja podania / iStock

Wielkanocne sałatki: sałatka z burakami, kozim serem i orzechami włoskimi 

Składniki:

  • 2 garście rukoli lub szpinaku
  • 2 upieczone lub ugotowane buraki (mogą być gotowe, które kupicie w markecie)
  • 80 g sera koziego
  • 20-30 g orzechów włoskich

Sos:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Do miski wrzuć rukolę, pokrojone na małe kawałki buraki. Pokrusz na nie ser, posyp prażonymi (opcjonalnie posiekanymi) orzechami. Składniki dressingu wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj, a następnie podawaj.

Sałatka z burakami, kozim serem i orzechami włoskimi - propozycja podania / iStock

Więcej pomysłów na sałatki znajdziesz w galerii pod artykułem.

ZOBACZ TAKŻE INNE PRZEPISY NA WIELKANOC: